Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 14:07 - Адски смях в райски условия
Автор: erabooks Категория: Забавление   
Прочетен: 2180 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 02.02.2011 17:27


imageПредставяли ли сте си някога, че смъртта и задгробният живот могат да бъдат описани сатирично? Или, че ще се заливате от смях на диалог между Бог и дявола? Да ви е минавало през ум, че над нас съществува Небесна канцелария, която с маркетингови прийоми ръководи живота ни? На всичкото отгоре тя си има завидна конкуренция в лицето на дяволската корпорация, чиято рекламна кампания успешно привлича нови „клиенти”.

Да си призная, аз вече намерих ефективно плашило на страховете си от смъртта. В „Епидемия в РАЯ” Зотов така остроумно представя обстановката в задгробния живот, така цветущо и достъпно изобразява обитателите му. И в такива ситуации ги изтипосва, че да му се прииска на човек да не беше жив. Праща Калашников и Малинин – служители на полицията от ада, да разследват престъпление в рая. Забележете – престъпление в рая! На ангелите не са им чужди и човешки слабости, а изгнаниците проявяват чувство на дълг, загриженост и ангелолюбие! Обичат да си пийват, да си хапват и да обичат.

Но в Рая всичко е забранено – алкохолът, целувките, порното... И човек с право се чуди какво му е хубавото „да живееш” в прекрасна вила на великолепен плаж, цялата в балдахин, когато всички пороци са ти чужди. Че за какво му е да се стиска приживе, да отиде в рая след това, където пак ще му се налага да прави същото?

Лоша работа! На всичкото отгоре в ада е препълнено, а в рая тук-там се мярка някой праведник. Самият Шеф на пъкъла трудно се справя с пренаселването. А небесният покровител Гласа е в заслужена ваканция, като е оставил ръководството на първия си заместник архангел Гавраил. Той се опитва да създаде нова рекламна стратегия, която да подтиква хората към праведен живот. И всичко това на фона на серия от ангелски изчезвания.

Авторът не ни спестява алегорични препратки към руската действителност. Често осмива известни светски личности, политици, диктатори, журналисти. Колкото повече четеш, въпреки че се натъкваш и на непознати лица, толкова повече осъзнаваш, че с този народ все още сме побратими. Дори на моменти спокойно можем да заместим споменатите имена с някои от криминалните хроники на ежедневниците ни.

Не е страшно! Бог също излиза в отпуск – иначе как щеше да позволи да избухне Втората световна война! Дори и вино си пийва, излегнат на плажен шезлонг в компанията на самия дявол. Поднесено ни е с добронамерена усмивка, сякаш да си имаме едно наум. И да не се страхуваме, че един ден ще умрем, ами да обърнем внимание на това как живеем.




Гласувай:
1



1. yols - Третата книга от поредицата Калашников и останалите на Зотов
21.02.2012 14:49
Здравейте,
Отдавна си купих първите две книги, които преведохте на български от този автор и наистина заслужават хубавите думи, които са изписани за тях.
Искам да ви попитам кога да очакваме превод на последната книга от трилогията за Калашников, както и останалите 6 книги на Зотов, които са издадени на руския пазар?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: erabooks
Категория: Забавление
Прочетен: 520039
Постинги: 85
Коментари: 77
Гласове: 71
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930