Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 14:12 - Който играе... печели
Автор: erabooks Категория: Забавление   
Прочетен: 1689 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2011 11:25


Наскоро приключи конкурсът на тема „Красотата ще спаси ли света?”, който организирахме съвместно с нашите приятели от форума Twilight.
„Невидими изчадия” – последната книга на Чък Паланюк, която издадохме, беше генераторът на тази идея. Стана ни любопитно да разберем как подрастващите в наши дни гледат на красотата. Провокирахме ги да бъдат по-смели, да експериментират с езика, да бъдат искрени.
Самият Паланюк се вдъхновил от безпорядъка и абсурдността на дамските списания, в които не виждал никакъв смисъл и ред. Затова поискахме мнението на поколението, което членува в интернет форуми, чете книги онлайн, дори превежда текстове на любимите си чуждестранни поредици.
Модераторите на форума Twilight споделиха, че изборът им е бил труден, защото всички участници са положили сериозни усилия. Победителят обаче е един – Диана Бойчинова от Перник, която определено има собствено мнение и смелост, за да го изкаже публично. Тя печели екземпляр от „Невидими изчадия”. А ето и нейното мнение:

 

„Красотата ще спаси света”, пише Фьодор Достоевски в романа си „Идиот.” От тази максима се водят много хора. Какво е мястото на красотата в света днес? Може ли тя да ни спаси, или сме „погрознели” дотолкова, че надежда няма?

Всеки се старае да бъде красив. Стандартите за красота в България обаче сякаш са се изродили. На почит у нас са тоновете грим, метрите изкуствени коси и мигли, нелепо изглеждащите, километрично дълги и изрисувани със съмнително чувство за естетика изкуствени нокти. Идеал за красота пък са „тунинговани” фолк изпълнителки, чиито външен вид лично аз намирам за извънредно комичен. В желанието си да им подражават, родните девойки излизат по улиците приличащи на плашила. Естествената красота остава дълбоко скрита под пластовете фон дьо тен и „навафлените” прически. Самите момичета сякаш се опитват да се отърват от нея и да я скрият, защото не могат да я оценят. Смятат я за недостатъчна да покрие високите изисквания на обществото ни. Питам се, а питам и вас, защо трябва да бъдеш част от общество, което не те приема такъв, какъвто си? Ако това е красотата, която ще ни спасява, аз твърдо НЕ желая да бъда спасявана.

Има обаче и друг тип красота, която сякаш остава на заден план в днешно време – вътрешната. Ако успеем да оценим колко е важно да се „разхубавим” отвътре, няма да имаме нужда от спасение. За огромно нещастие моралът, свободомислието и хуманистичното поведение не са на мода в момента. Посещенията в библиотеките и театрите са заменени от шопинг разходки в МОЛ-а. Развитието на мисълта и вътрешното Аз на човека не са на мода. Книгите са отживелица, лъскавите модни списания са толкова по-яки! Театърът е скучен, да отидем да гледаме новата част на „Сексът и градът.”

Твърдо заставам зад думите на руския класик, да, красотата ще спаси света. Но не външната. От грозното в света, който ни заобикаля, ще ни спаси единствено и само красотата на духа. Защото тя може да ни издигне над проблемите на злободневието и да ни покаже красоти, които не се виждат с просто око. Или с прост ум.


Честито, Диана!:)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: erabooks
Категория: Забавление
Прочетен: 518603
Постинги: 85
Коментари: 77
Гласове: 71
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031