Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 12:04 - Статуя на Агата Кристи ще е новата туристическа атракция в Лондон
Автор: erabooks Категория: Забавление   
Прочетен: 2884 Коментари: 0 Гласове:
1



imageimageПаметник, в знак на признателност към творчеството на кралицата на криминалния жанр, ще бъде поставен в Уест Енд*. Поводът за тази инициатива е 60-годишнината от театралната премиера на „Капан за мишки” – едно от най-значимите произведения на Агата Кристи.
Английският парламент отпусна субсидия за изграждане на бронзова статуята с височина 2,5 м в сърцето на Ковънт Гардън. Дизайнът е поверен на скулптора Бен Тустън-Дейвис. Проектът трябва да бъде завършен в края на ноември. Мястото, което е избрано да увековечи великата авторка, не е случайно. Целта е паметникът да напомня за дебюта на Агата Кристи на сцената, която е първата жена с три пиеси, едновременно поставени на сцените на Уест Енд. А „Капан за мишки” е най-дълго играният спектакъл без прекъсване в света. 
Статуята ще наподобява огромна книжна страница, от която ще се вижда лика на авторката. Ще бъдат гравирани детайли, превърнали се в символи на творчеството й – от госпожица Марпъл и Еркюл Поаро до детайли от Ориент експрес и провинциалните английски къщи.
Идеята за дизайна е вдъхновена от факта, че Агата Кристи е най-продаваната авторка в света. Четири милиарда копия на нейните романи са собственост на читатели от цял свят. Освен това неповторимите премеждия на героите й са преведени на 50 езика. Тези факти мотивират организаторите да гравират и заглавията на някои от романите й на различни езици, в това число и на брайл. Те уверяват, че погледната от разстояние, скулптурата ще изглежда изчистена, а детайлите ще са видими от непосредствена близост. 
Ние от екипа на ЕРА приветстваме новината с широки усмивки. Вярваме, че Агата Кристи го заслужава. Притежаваме не едно и две доказателства, че и в България тя е сред най-четените автори. Смятаме също, че паметникът е чудесен подарък за рождения ден на авторката – 15 септември. Ще бъде издигнат с малко закъснение – на 25 ноември, но чакането си заслужава.

 
* Уест Енд е централен квартал на Лондон, в който се намират множество културни и туристически атракции. Там са разположени голям брой театри.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: erabooks
Категория: Забавление
Прочетен: 518607
Постинги: 85
Коментари: 77
Гласове: 71
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031