Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 16:06 - Самураи в Холивуд
Автор: erabooks Категория: Забавление   
Прочетен: 7925 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 13.04.2011 16:10


Минавало ли ви е през ум, че сюжетите на редица холивудски филми са заимствани от японската история и кино? А как бихте реагирали на твърдението, че героят от„Междузвездни войни“ Люк Скайуокър има за прототип реално съществувал самурай?
Тук не става въпрос за фантастични и отвлечени метафори. В
„Самурай” историкът Джон Ман за пореден път демонстрира нестихващия си интерес към Далечния изток. Освен това рисува образа на японските бойци от доста интересен ъгъл.
Ето как той обвързва Холивуд със самурайската традиция.

„Да, макар отдавна да не съществуват, самураите все още са тук в образите на джедайските воини от „Междузвездни войни“, чийто най-виден пример е героят Люк Скайуокър. … Той е духовен наследник на нашия реален герой Сайго Такамори, „последния самурай“. И двамата са изправени пред изпълнението на епичен дълг: да върнат силата на един изчезващ, но достоен свят. И двамата спазват строгите рицарски закони, за които се смята, че са основани на древни принципи. И двамата имат духовни господари, чиито гласове неспирно отекват във времето.

image

Вдъхновение за „Междузвездни войни“: това е само един от многобройните примери, че японските воини са живи и днес.

В Япония филмите за самураи са толкова популярни – създадени са 26 филма само за един герой, слепия майстор на меча Затоичи, който се сражава по слух, – че влиянието им върху Запада на практика е неизбежно. Те стигат до нас косвено чрез филмите на Куросава Акира. Без „Седемте самураи“ – седмината ронин (самураи без господар), които селяните наемат, за да ги бранят от разбойниците – нямаше да се появи „Великолепната седморка“, римейкът в стила уестърн на същия сюжет; а без „Йоджимбо“ нямаше да има „За шепа долари“ (1964) или „Последният оцелял“ (1996).

image

Апогеят на самураите е през Средните векове. Те обаче са оцелели не просто като анахронизъм, а като жива част от японското общество чак до унищожението си по време на въстанието през 1877 година, както е известно на всеки, гледал филма с участието на Том Круз „Последният самурай“.


image

Това е може би единственият исторически факт, който можете да приемете за достоверен в този филм – в него става дума за самураи не повече, отколкото в „Междузвездни войни“. Филмът е красиво построена и добре оползотворена огледална зала, която свързва откъслеци от факти и измислици, за да създаде подходяща за западния вкус история. Има няколко хора от Запад – като героя на Круз – които наистина са се били в редиците на японската армия, а един-двама от тях действително са се сражавали като самураи, но нито един не е участвал на страната на който и да е от противниците в тази война.

image

Самураите във филма са представени като откъснато племе, което подобно на амишите в Америка живее в изолация. В действителност те са живеели сред обществото и са изпълнявали важна роля като управници. Във филма техният предводител Кацумото (Кен Уатанабе) е традиционалист – който (колко удобно!) говори английски – отдаден изцяло на Пътя на воина.

image



*Снимките са взети от глобалната мрежа.



Гласувай:
0



1. анонимен - google check rank backlink services
06.02.2012 14:38
hey erabooks.blog.bg owner found your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your website http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer most cost effective <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: erabooks
Категория: Забавление
Прочетен: 518585
Постинги: 85
Коментари: 77
Гласове: 71
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031